Alltför många människor gör ett felaktigt val när de köper sin första Airtrack. Antingen köper de en för billig modell som inte lever upp till förväntningarna eller så köper de en storlek som inte passar användarens nivå. Men hur väljer man rätt modell när det finns så många olika Airtracks att välja mellan? Det är det vi försöker ta reda på här.

Läs också Varför använda en Airtrack?

Airtrack för nybörjare

En Airtrack för nybörjare är vanligtvis inte längre än 3 meter och inte högre än 10 cm. Nybörjarmodeller är ofta billiga Airtracks som är lätta att använda, och transportera och som i många fall kan användas både inomhus och utomhus. Nackdelen med nybörjarmodellerna är att de inte har samma studs som de tjockare modellerna, och på grund av den korta längden kan du inte göra lika långa hoppserier. Den här modellen är bra för att lära sig nya hopp och för att öva på de hopp du redan kan. Beginner Airtracks är bra för barn under 12 år som inte har någon erfarenhet av gymnastik. Exempel på Airtrack för nybörjare: Flipz Airtrack Mini eller GymPlay Airtrack Trainer H10.

 

Avancerad Airtrack

Om du är över 12 år eller har mycket erfarenhet av gymnastik är en medium Airtrack vanligtvis det bästa valet för dig. Dessa modeller är ofta lite bredare, lite längre och lite högre. En Airtrack i den här kategorin är en GymPlay Talent Trainer H15, som är 1,5 meter bred, 4-6 meter lång och 15 cm tjock. Med den här något större modellen kan du bättre sätta ihop olika hopp i kombinationer och serier. Du kommer också att märka att du får mer fart och höjd på dina hopp jämfört med nybörjarmodellerna. Den extra bredden ger lite extra säkerhet om du skulle misslyckas i en hoppserie, vilket kommer att hända då och då. Nackdelen med dessa modeller är att de kan vara lite tunga att bära runt på, särskilt för yngre gymnaster. I många fall är de också för långa för att användas i hemmet, men om du har en trädgård kan du vanligtvis få plats med dem där.

Se mer här i Gymplays shop

Airtrack Pro

Airtrack pro är vanligtvis den modell som elitgymnaster och mindre idrottshallar väljer. Den är vanligtvis 20 cm hög, cirka 2 meter bred och 6-10 meter lång. Ett bra val för den avancerade gymnasten som vill ha mycket fart och höjd i sina hopp. Med en proffsmodell kan du träna på högsta nivå, både enstaka hopp och mycket komplexa hoppserier. Vanligtvis är det tävlingsgymnaster som väljer detta alternativ eller idrottshallar, gymnastikföreningar och liknande. Nackdelen med proffsmodellen är att den är ganska dyr. En bra Airtrack Pro kan lätt kosta 10 000 kr. eller mer, vilket innebär att det vanligtvis inte är denna modell som du köper som en “leksak” till dina barn. Nackdelen är storleken, det är en tung och stor Airtrack som du behöver flera för att lyfta och sätta upp.

 

Tävling Airtracks

För större idrottshallar och tävlingar används ofta de största modellerna. Det kan vara en GymPlay H30 Airtrack Pro som är 15 meter lång, nästan 3 meter bred och så tjock som 30 cm. Ett riktigt monster när vi talar om Airtracks. Här kan du göra de vildaste serierna av hopp, få mycket höjd på dina hopp och verkligen göra en imponerande show. Dessa modeller väger över 100 kg, så det krävs några personer för att sätta upp och ta ner den.

About Melvin

administrator