Har du funderat på att köpa eller bygga dig en egen dusch utomhus? Det är ju rätt bra att ha en egen utedusch. Det kan vara skönt att duscha av dig efter att du arbetat i trädgården, eller efter du har solat ett par timmar. Den passar även bra för dig som har en pool och vill kunna duscha i direkt anslutning till den.

Idag finns det dock flera varianter av uteduschar, så det kan vara bra att fundera på vilken utedusch som passar dig. Fundera även på om du ska bygga en enkel variant på egen hand eller om du föredrar att köpa en som du bara monterar/installerar.

Uteduschar med solvärme

En mycket vanlig variant av utedusch, det är den som kallas för soldusch, eller för soluppvärmd dusch. Som namnet antyder, så värms vattnet till duschen upp med hjälp av solens värme. Därmed är det ett måste att ställa den i direkt solljus. Den har en tank, som kan vara på 20–40 liter, ibland 75 liter. Den kopplas till din vattenslang. Du kan ha kvar slangen med, så att du kan styra varmt och kallt vatten på det sättet.

Utedusch med kall och varmvattensystemet

En annan utedusch är den typ som du kan koppla till kall och varmvattensystemet som redan finns. Den som du har till din dusch inne. Den är då inte beroende av solen för att ge dig varmt vatten. Dock kan det vara ett måste att göra en VVS installation och då måste du ta hjälp av en rörmokare.

Utedusch med gasol

Det finns även uteduschar som drivs med hjälp av gasol och en genomströmningsvärmare. Det man gör är att koppla genomströmningsvärmaren till en gasolvattenberedare. Gasolen gör att vattnet rinner igenom vattenberedaren och sedan värms upp. Det går även att få fram olika tryck, beroende på vattenberedarens storlek.

About Melvin

administrator